Bliv klogere på reglerne for selvbestemmelse

Arbejder du inden for handikapområdet? Eller er du pårørende til en psykisk handikappet person? Så har du sikkert stået i situationer, hvor du var i tvivl om, hvad du kunne bestemme, og hvad den handikappede selv havde ret til at bestemme. Det kan nemlig være svært at finde ud af – og selvom man er psykisk handicappet, har man visse rettigheder i forhold til selvbestemmelse. Det kan derfor være en god ide for dig at tage et kursus i selvbestemmelse.

 

counseling-99740_960_720Hos firmaet Paragraf & Praksis kan du få et kursus i, hvornår en person selv må bestemme over sit eget liv, og hvornår andre må gribe ind i det. Det kan være et rigtig godt kursus at tage, når du arbejder med handikappede, eller når du er pårørende og derfor kommer til at være i berøring med systemet i meget omfattende grad og i meget lang tid.

Som både personale og pårørende står du helt sikkert i situationer, hvor du føler, at du ved, hvad der vil være bedst for den handikappede. Men det er ikke sikkert, at du må trumfe din vilje igennem. Selvom den handikappede måske ikke ifølge din optik gør det rigtige, kan det stadig godt være, at han eller hun har lov til at gøre det.

 

Selvbestemmelse er vigtigt for alle

 

Både for raske og for handikappede er det vigtigt, at man kan bestemme over sit eget liv. Både som pårørende og som personale prøver du sikkert at give frihed i forhold til, at den handikappede selv kan vælge. Men der kan være områder, hvor du gerne vil gribe ind. Der er dog nogle meget klare regler i loven i forhold til, hvornår du må gribe ind, og hvornår du ikke må. Den handikappedes selvbestemmelse er nemlig lig så vigtig, som den for alle os andre. Det er derfor et sådant kursus, er så vigtigt.

 

Nogle gange kan det også være svært at skelne mellem de forskellige love. Det vil du særligt komme til at opleve som personale. Det kan være, at der står et i Sundhedsloven, men der står noget i Serviceloven, der umiddelbart kan lyde som en modsætning, eller i hvert fald ikke er helt den samme formulering og derfor kan være svært at tolke.

 

På kurset i selvbestemmelse bliver du også klogere på de forskellige love, så du finder ud af, hvordan du skal tolke de forskellige passager, og hvad der helt præcis er gældende praksis.