Undgå beskæring af træer, hvis du ikke har erfaring

Mange tror faktisk, at det er en nødvendighed at beskære sine træer i løbet af årene, men faktisk er det ikke direkte nødvendigt for træets overlevelse. Alligevel beskærer mange sine træer, fordi de ønsker et bestemt resultat. Grunden til dette kan være mange, men snakker man f.eks. om frugttræer, kan man ønske at ændre frugtmængden. Hvis frugttræet ikke beskæres, vil det have færre frugter, men de frugter, der kommer, vil også være større. Beskærer du derimod træet, vil du opleve flere og mindre frugter. Det er bl.a. grunden til, at mange har den oplevelse, at det er nødvendigt at beskære.

Hvad sker der, når vi beskærer træer?

Træet har et glimrende og velfungerende system, der gør, at træet sagtens selv kan styre dens vækst både i form af grene og frugter. Grunden til at man beskærer, er altså fordi man gerne vil fremprovokere en bestemt reaktion. Når man beskærer, håber man derfor på, at træet reagerer på den måde, som man ønsker. Ved at beskære træet præger man det i en bestemt retning – men det er kun, hvis man gør sit arbejde korrekt, at man kan forvente det resultat, som man har tænkt sig. Derfor bør man som tommelfingerregel ikke beskære sine træer med mindre, at man har den rette erfaring. Med erfaring mener vi eksempelvis en aborist, der har 100 % styr på, hvordan træet skal beskæres få at opnå det rette resultat. 

Råd til, hvordan du bedst muligt beskærer dine træer

Hvis du alligevel altid giver dig i kast med beskæring, så kommer der nogle grundregler for, hvordan du gør det bedst muligt. Vi gør dog opmærksom på, at beskæringen varierer fra træ til træ – og derfor kan det være svært at vurdere, hvordan beskæringen udføres bedst muligt.

  • Skab en stamme fra starten af træets levetid, som du ikke rører ved senere, så træet har en fast base.
  • Tag aldrig alle grene væk, men forsøg i stedet at beskære træet så lidt som muligt.
  • Ved frugttræer skal du sørge for, at træet altid har nok blade, så det kan opbygge nye frugter.
  • Foretag helst beskæringen i løbet af juli og august, hvis der er tale om frugttræer.

Beskæring er en kunst, hvor det er svært at balancere mellem at beskære nok til at få det ønskede resultat, men uden at beskære så meget at træet skal kæmpe for sit liv – og måske som følge af beskæringen ikke overlever. Derfor er vores anbefaling klart, at du kontakter en professionel, der kan hjælpe og guide dig til den korrekte beskæring.